Väliverho - Pääkaupunkiseudun kulttuurikalenteri - Kaupunki täynnä elämyksiä - Huvudstadsregionens kulturkalender - Väliverho - Pääkaupunkiseudun kulttuurikalenteri - Kaupunki täynnä elämyksiä - Huvudstadsregionens kulturkalender - Väliverho - Pääkaupunkiseudun kulttuurikalenteri - Kaupunki täynnä elämyksiä - Huvudstadsregionens kulturkalender

Ilta Esko Salmisen kanssa

Mika Myllyaho haastattelee näyttelijälegenda Esko Salmista.

Suuri näyttämö 27.04.2017, 15.05.2017.

Ilta Esko Salmisen kanssa

ARKTINEN HYSTERIA

Marko Tapio

Ensi-ilta 01.03.2017

Syvältä kouraiseva draama Suomesta.

Näiden minuuttien aikana avautuu näkymä Björkharryn suvun ja pienen keskisuomalaisen yhteisön vaiheisiin itsenäisyyttä edeltäneiltä vuosilta näytelmän nykyhetkeen vuonna 1960. Isien raskas perintö kertautuu kuin kirous. Kaikki se mikä on kerran tapahtunut, on jatkuvasti läsnä. 

Ensi-ilta 01.03.2017, Pieni näyttämö.

ARKTINEN ODYSSEIA

Ruska Ensemble

Ensi-ilta 09.03.2017

Ruska Ensemblen Arktinen Odysseia kutsuu mukaan ainutlaatuiselle matkalle Grönlannin jäätikölle, Siperian taigalle ja Saamenmaan tuntureille.

Keitä me pohjoisen ihmiset oikeastaan olemme? Miltä maailma näyttää eri puolilta Arktista katsottuna? Kuinka otamme vastaan tulevaisuuden haasteineen? Ja ennen kaikkea: Mikä yhdistää pohjoisia kansoja Alaskan rannikoilta aina Kamtšatkan niemimaalle?

Canth

Seppo Parkkinen

Kertomus uuden ajan ihmisistä. Canth on tuoreella tavalla aihettaan lähestyvä draama kirjailija Minna Canthista, radikaalista näkijästä ja tekijästä, jonka ympärillä parveilevat kiihkeän aikakauden merkkihenkilöt ja aatteet. 

Ohjaus Kaisa Korhonen.

Suuri näyttämö. Kantaesitys 23.11.2016.

GRANADA

Pasi Lampela

Ensi-ilta 15.02.2017

Tunnetun näyttelijäpariskunnan, Risto Kaskilahden ja Sari Puumalaisen säkenöivä kohtaaminen Pasi Lampelan hauskassa ja satuttavassa uutuusnäytelmässä!

Kaksi ihmistä, jotka ovat tottuneet hukuttamaan surunsa työhön, joutuvat vastakkain toistensa ja ennen kaikkea itsensä kanssa. Granadassa, vanhan maailman loiston keskellä heillä on kolme päivää aikaa kohdata nykyisyytensä. Tiedossa on suuria yllätyksiä molemmille.

Ensi-ilta 13.02.2017, Willensauna

HILJAISUUDEN KIVI

Atiq Rahimi

Ensi-ilta 23.05.2017

Sodanvastainen teos naisten rohkeudesta.

Vanha persialainen taru kertoo mustasta kivestä, jolle voi purkaa elämänsä salaisuudet ja surut. Kun aika on kypsä, kivi räjähtää ja kärsivä vapautuu huolistaan.

Ensi-ilta 23.05.2017, Omapohja.

HÖLMÖLÄISET

Riemukas lastenteatteriesitys!

Ensi-ilta 18.03.2017

Vaikkei tuvasta löydy ikkunoita, ei hätää! Valoa voi kantaa säkillä sisään. Ja missäs muualla kuin Hölmölän kylässä puurokin keitetään suoraan kaivoon!
Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille.

Ensi-ilta 18.03.2017, Suuren näyttämön lämpiö.

Juurihoito

Miika Nousiainen

Tarina hyvistä ihmisistä ja huonoista hampaista. Miika Nousiaisen uutuusromaaniin perustuva näytelmä tuoreeltaan Kansallisteatterissa!

Ohjaus Aleksis Meaney.

Pieni näyttämö. Kantaesitys 16.11.2016.

KARAVAANI 2017

Jemina Sillanpää ja työryhmä

Ensi-ilta 06.05.2017

Moniääninen ja energinen musiikkiteatteriesitys!

Komean Karavaani-projektin loppuhuipentumana syntyy 100-vuotiasta Suomea juhlistava ainutlaatuinen Karavaani 2017 -musiikkiteatteriesitys Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle, jonne astuu lähes sadan hengen vaikuttava esiintyjäjoukko!

Ensi-ilta 06.05.2017, Suuri näyttämö.

KUOLEMA VENETSIASSA

Thomas Mann

Ensi-ilta 05.04.2017

1900-luvun keskeisimpiin kirjailijoihin lukeutuvan, Nobel-palkitun Thomas Mannin (1875−1955) nerokas novelliklassikko nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa.

Maineensa huipulla oleva kirjailija Gustav von Aschenbach lähtee etsimään kadonnutta inspiraatiota tarunhohtoisesta Venetsiasta. Siellä hän odottamatta rakastuu samassa hotellissa asuvan puolalaisperheen kuvankauniiseen teinipoikaan. Intohimojensa, pelkojensa ja totuudenkaipuunsa kiihkeästi ajamana vanheneva mies seuraa ja jumaloi etäältä ihastustaan Venetsian sokkeloisilla kujilla ja lämpöä hehkuvilla hiekkarannoilla.

Ensi-ilta 05.04.2017, Pieni näyttämö.

Keuhkot

Duncan Macmillan

Ekologinen rakkaustarina. Draama valinnoista, seurauksista ja elämän ennustamattomuudesta on viimeiseen hengenvetoon asti yllättävä, älykäs, hauska ja koskettava.

Ohjaus Juha Jokela. Omapohja.

21.04.2017 klo 19:00
22.04.2017 klo 14:00
29.04.2017 klo 19:00

Luulosairas

Molière

Luulot poistava komedia, suoraan ihmisten kaksinaismoraalilla tohtoroivan Molièren reseptivihkosta.

Ohjaus Arto af Hällström.

Nyt Suurella näyttämöllä! 

MACBETH

William Shakespeare

Ensi-ilta 08.03.2017

Klassikko tulevaisuudesta.

Macbeth seisoo päätöksen partaalla. Kunnianhimoisen Lady Macbethin kanssa hän tarttuu valta-aseman houkutuksiin. Tietoisena tekojensa moraalittomuudesta Macbeth laittaa kaiken epämääräisen ennustuksen varaan.

Ensi-ilta 08.03.2017, Suuri näyttämö.

Sikapossuhieno musiikkiteatteriesitys! Hauska, lämmin ja viisas kertomus ystävyydestä, erilaisuudesta ja mielikuvituksen voimasta maailmassa, jota aikuisetkaan eivät aina osaa hallita. 

Willensauna.

Minttu Mustakallion, Ville Virtasen ja Samuli Laihon huikea improvisaatioesitys! 

 

Värikäs improesitys syntyy yleisön antamista aiheista: sketsejä, tansseja, tarinoita – ja musiikkivelho Laihon virtuoottisella säestyksellä myös lauluja. Minttu sekä Ville sytyttävät synkemmänkin mielen lämminhenkisessä ja takuulla naurattavassa esityksessä!

 

Musta laatikko

Helsingin Sanomat esittää

Huippujournalismia Pienellä näyttämöllä!

27., 28. ja 29.9. MUSTA LAATIKKO 4
29.11., 30.11. ja 1.12. MUSTA LAATIKKO 5

Yleisön suosikiksi noussut Musta laatikko tarjoaa laatujournalismin uudessa muodossa: ainutkertaisena elävänä esityksenä.

Jos huippujournalismi muuttuisi eläväksi esitykseksi, millainen siitä tulisi? Tästä kysymyksestä innostui joukko Helsingin Sanomien toimittajia. Vastaus selviää HS:n Musta laatikko -tapahtumasarjassa Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Keväällä 2016 alkanut kolmen esityksen sarja myytiin nopeasti loppuun ja sai innostuneen vastaanoton. HS jatkaa tapahtumasarjaa kahdella uudella esityksellä syksyllä 2016. Musta laatikko 4 esitetään Pienellä näyttämöllä syyskuun lopussa ja Musta laatikko 5 marras-joulukuun vaihteessa. Molemmat esitykset nähdään lavalla kolme kertaa.

Musta laatikko -illan aikana HS:n journalistit kertovat yleisölle ennen julkaisemattomia tositarinoita. Tarinat voivat sisältää puheen lisäksi videota, kuvaa, ääntä ja musiikkia. Esityksen aikana lavalle nousee kymmenkunta journalistia Helsingin Sanomista. He paljastavat yleisölle ne tarinat, jotka ovat heitä itseään koskettaneet, yllättäneet tai mietityttäneet. Aiheet ovat sellaisia, joiden tutkimiseen he ovat syvällisesti uppoutuneet.

Musta laatikko -esitys etenee kuin laadukas sanomalehti: aiheiden kirjo sekä yllättää että viihdyttää. Ulkomaanjournalismista siirrytään sujuvasti kulttuuriin ja pakinaa voi seurata kuvajournalistin videopäiväkirja. Yleisölle ei etukäteen paljasteta, mitä aiheita ilta tuo tullessa an.

Noin kahden tunnin mittaisen esityksen jälkeen tekijäporukka kutsuu yleisön viettämään kanssaan iltaa Pienen näyttämön viinibaariin.

Tapahtuman esikuvana toimii Yhdysvalloissa kehitetty Pop Up Magazine -esityssarja, joka toteutettiin ensi kerran vuonna 2009 pienen teatterin lavalla San Franciscossa. Nyt tapahtuma kiertää ympäri Yhdysvaltoja ja kerää tuhatpäisen yleisön loppuunmyytyihin saleihin.

“Näin Pop Up Magazine -esityksen Los Angelesissa keväällä 2015 ja ihastuin ideaan. Elävän yleisön edessä kerrotut tositarinat sopivat erittäin hyvin teatterin näyttämölle”, HS:n toimitussihteeri Riikka Haikarainen kertoo.

NAIMISIIN

Nikolai Gogol

Aleksandrinski-teatterin Gogol-klassikko vierailee Kansallisteatterissa!

Fokinin tulkinnassa Podkolesinin ja Agafja Tihonovnan epäonnisesta avioliittohankkeesta sankari joutuu kiperään konfliktiin yrittäessään suojella omaa sisäistä maailmaansa yhä absurdimpia piirteitä saavaa ulkoista todellisuutta vastaan. Tämä todellisuus saa Podkolesinin kuin noiduttuna ryhtymään mitä uskomattomampiin tempauksiin.

 

Yleisö- ja arvostelumenestykseksi noussut Martin Crimpin ironinen tutkielma yltiöyksilöllisestä nykyihmisestä, jonka henkilökohtainen onnentunne on noussut korkeimmaksi arvoksi.

Ohjaus Minna Leino.

Pieni näyttämö. 

Puluboin ja Ponin lauluja

Salmi - Ruuskanen - Karvinen

Räiskyvän pörisevä musiikkikonsertti Puluboin ja Ponin karkausmatkasta!

Suurella näyttämöllä 6.12.2016.

Rikhard III

William Shakespeare

Kuolematon kuningasnäytelmä kenties kaikkien aikojen täydellisimmästä antisankarista, tyrannimaisesta hallitsijasta, joka on valmis uhraamaan kaiken valtansa takaamiseksi.  Nimiroolissa upea Kristo Salminen.

Ohjaus Jussi Nikkilä.

Willensauna. Ensi-ilta 30.11.2016.

Rikhard III:n 31.1. ja 3.2. näytännöt on peruttu

SUOMI TULEVAISUUDESSA

Ajatuksia herättävä keskustelusarja!

Kansallisteatteri järjestää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi temaattisen keskustelusarjan, johon yleisöllä on vapaa pääsy. Keskustelujen vetäjinä toimivat Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sekä pitkän linjan kulttuuritoimittajat Suna Vuori ja Marko Gustafsson.

Vapaa pääsy! Pieni näyttämö.

Sumu

Juha Jokela

Itsesensuurikomedia Sumu tarttuu tuoreella tavalla pienen valtion ja sen kansalaisten eettiseen akrobatiaan ja ennakkoluuloihin suuren naapurimaan varjossa.

Ohjaus Juha Jokela.

Suuri näyttämö.

THE ROOTS

Cie Accrorap / Kader Attou

Maailmaa valloittaneen hip hop -teoksen energia vyöryy Suurelle näyttämölle!

Ranskassa ryhmäänsä luotsaava algerialaistaustainen Attou palaa The Roots -teoksella hip hopin alkujuurille, samalla leikkisästi kyseenalaistaen tanssityylin identiteetin.

WHAT WILL HAVE BEEN

Cirko-festivaali ja Circa esittävät

Kaunis ja intiimi nykysirkusvierailu Australiasta!

Kolme taiteilijaa rikkoo nykysirkuksen rajoja intiimissä ja syvästi koskettavassa esityksessä, joka on Australian johtavan, ja yhden maailman merkittävimmän nykysirkusryhmän, Circan tuotanto. Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.

just filming

Kristian Smeds

Virtuoottinen näyttelijäkaksikko Annamária Láng ja Juhán Ulsfsak kohtaavat teatterillisessa paritanssissa, josta ei puutu intohimoa, hulluutta ja huumoria.

Ohjaus Kristian Smeds.

Willensauna. Kantaesitys 14.10.2016.

ÄIDIN RAKKAUS

Marko Järvikallas

Ensi-ilta 10.03.2017

Jotkut asiat ovat ehdottomia. Kuten äidin rakkaus.

Saara on vaikean valinnan edessä. Vahvatahtoinen nainen etsii uutta alkua elämäänsä uuden miesystävän myötä, mutta samalla hänen pitäisi selvittää välinsä poikansa Juliuksen kanssa. Äiti on valmis mihin tahansa uhrauksiin lapsensa vuoksi, vai onko?

KANTAESITYS 10.3.2017, Omapohja.

Äitikortti

Olka Horila

Näkemyksellinen ja hauska tilannekomedia vanhemmuudesta!

Ohjaus Olka Horila.

Willensauna.